m

onSchedule

Elérhetőség: 2100, Gödöllő, Malomtó utca 2-6.           Telefonszám: +36-20-501-9661 

Mit válasszunk, ha egészséges a kutyánk?

Az úszás a kutyáknál ösztönös mozgás, nem úgy, mint az embernél, ahol egy tanult folyamat. Egészen pici kortól, már a víz fölé emelve tapasztalhatjuk, hogy úszó mozdulatokat végeznek mind a négy lábukkal. Tény, hogy nem minden kutya szeret úszni. Nyílván előnyben vannak azok az ebek (fajták), akik kifejezetten vizi munkára lettek tenyésztve és ösztönösen, otthonosan mozognak a vízben. (Retrieverek, spánielek, vizslák, vizi mentő fajták, munkakutyák stb.).

Más ösztön rendszerrel megáldott kutyáknál is könnyedén elérhetjük, hogy otthonosan mozogjon a vízben, ha megfelelő módon szoktatjuk hozzá, motiváljuk, élvezetessé tesszük az úszást. Illetve ha egészen pici kortól szoktatjuk a későbbiekben fajtától, habitustól függetlenül, nem lesz gondunk az kutya úsztatásának kérdésével.

Az úszás során olyan izmokat is megdolgoztatunk, amik semmilyen más mozgatással nem tudnak épülni. Teljesen tehermentes környezetben dolgoztatjuk a kutyát, így nincs sérülési kockázat. Az izomtömeg növelés hatékonysága sokszorosa, mint bármely más mozgatásnál.

Rendszeres úsztatással nő a kutya energiaszintje, teljesítő képessége, lágyabb lesz a mozgása, energikusabb, kiegyensúlyozottabbá válik, mentális problémák, viselkedés zavarok kezelésére is alkalmas mozgatási forma.

Amennyiben az eb nem lett korán vízhez szoktatva és valamiért retteg a víztől, igen hosszú folyamat a hozzáállása megváltoztatása és a pánik megszűntetése. Mérlegelni kell, hogy érdemes-e erőltetni, vagy, hogy miért fontos nekünk, hogy szeressen úszni. Ebben az esetben a víz alatti futópad hatékony megoldásnak bizonyul. Az izomtömeg növelés az ellenáramoltatók használatával fokozható. Kontroláltabb körülmények között mozog a kutya és a fokozatos vízzel való felöltés kevésbé okoz pánikot.

Fontos a választásnál a kutya kora, súlya (túlsúlya) és a vízzel való viszonya. Egy idősebb víziszonyos kutyánál az úsztatás során átélt pánik nagyon veszélyes lehet. Viszont, ha szeret úszni, sokkal nagyobb élmény, mint egy víz alatti szalagon való gyaloglás.