m

onSchedule

Elérhetőség: 2100, Gödöllő, Malomtó utca 2-6.           Telefonszám: +36-20-501-9661 

Úszás kontra víz alatti futópad

Hidroterápia kifejezést használunk abban az esetben is, ha úszni visszük a kutyát és akkor is, ha víz alatti futópadon gyalogoltatjuk. De vajon ugyanolyan mindkét tevékenység? A kérdésre a válasz egyértelműen nem!

Magunkon is kipróbálhatjuk milyen, ha vízben gyalogolunk (pl. a Balatonban) vagy ha úszunk.

Annak ellenére, hogy mindkét esetben a víz jótékony tulajdonságait használjuk, különböznek egymástól abban, hogy az milyen előnyökkel jár a betegeink számára és, hogy milyen típusú betegségeket kezelnek hatékonyabban. Hogyan válasszunk az úszás vagy a víz alatti futópad között?

A hidroterápia mindkét módszere a víz jótékony tulajdonságaival segít a rehabilitációs folyamatban. De mik is ezek, vegyük sorban:

A víz ellenállása kapcsán, olyan izomcsoportok is épülnek, amik hagyományos szárazföldi mozgatás során nem tudnának.

A víz felhajtó ereje: Az archimedesi törvényen alapuló felhajtó erő kapcsán a víz átveszi a test súlyát, így könnyed (súlytalan) mozgás lehetséges. Nem nehezedik súly az ízületekre, a mozgások könnyebbé válnak, így a kutya a csökkent testsúly mellett olyan aktív mozgásra, olyan gyakorlatok megvalósítására is lehetőséget kap a vízbe való merüléssel, melyek elvégzésére eredeti testsúlyával képtelen lett volna.

A víz hőmérséklete (27-30 C fok között) javítja a vérkeringést, csökkenti a gyulladást, kíméli az izomzatot.

A víz hidrosztatikus nyomása: egyfajta kompressziós hatás, amely jó hatással van a keringési problémákra, csökkenti a duzzanatokat, ödémákat.