m

onSchedule

Elérhetőség: 2100, Gödöllő, Malomtó utca 2-6.           Telefonszám: +36-20-501-9661 

Rehabilitáció úsztatással

Bizonyos mozgásszervi betegségeknél és műtétek után a hidroterápia az egyik leghasznosabb kezelés. Az úsztatás során nem nehezedik nyomás az ízületekre, csökkenti a fájdalmat, és pszichésen is segíti a gyógyulást a könnyített mozgás révén. Fokozza a vérkeringést, segít az izomzat újraépítésében. Erre hajlamos fajtáknál, a betegség kialakulásának megelőzésére is a leghatékonyabb megoldás. Betegség, rendellenesség esetén, minden esetben kikérjük az állatorvos véleményét, mert nem minden problémára jó választás az úsztatás. Felkért állatorvosaink a mozgásszervi betegségek specialistái.

Felsorakoztattunk, néhány gyakori mozgásszervi problémát (a teljesség igénye nélkül), melyek esetén a hidroterápia rendkívül hatékonynak bizonyult.

Ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás minden ötödik felnőtt kutyát érint, és ez csak a megállapított esetek száma. Sok kutyánál a betegséget nem diagnosztizálják, mert a tulajdonos a mozgásban bekövetkező változásokat az állat korának vagy túlsúlyának tulajdonítja. Pedig a kötött mozgás hátterében leggyakrabban ízületgyulladás van.
A betegség bármelyik kutyában kialakulhat, jóllehet előfordulása túlsúlyos és idősebb állatokban gyakoribb.

Árulkodó tünetek:

 • a kutya vonakodik a sétától, a kocsiba való beugrástól, a lépcsőzéstől, ugrálástól vagy játéktól
 • biceg vagy sántít
 • séta közben lemaradozik
 • fekvő vagy ülő helyzetből nehezen áll fel
 • személyisége változik, ellenáll az érintésnek
 • a hideg, hirtelen időjárás változás, vagy a több mozgás a tüneteket súlyosbítja és jobban felismerhetővé teszi
 • a tünetek hosszú pihenés, fekvés után súlyosabbak, majd az ízület lassan bejáratódik

Terápia:
Az ízületi gyulladás gyakran fokozatosan súlyosbodó megbetegedés, amely gyógyszeres kezelést igényel. Kiegészítő kezelésként, hidroterápiával a fájdalom és a gyulladás enyhíthető. A betegség állandó fájdalommal jár, ennek következtében az állat nem szívesen mozog. A vízben való könnyített mozgás, és gyulladáscsökkentő hatás megkönnyebbülést, önbizalmat ad az állatnak. Nem csak fizikai, de pszichés javulást is elérhetünk. Ha kutyáján ízületi gyulladásra utaló tüneteket észlel, konzultáljon állatorvosával, aki megállapítva a betegség fennállását, annak súlyosságától és típusától függően kezelési útmutatást ad. A fájdalom elmúlásával kutyája ismét jókedvű lesz és örömmel szaladgál. Hidroterápiával a fájdalom és a gyulladás enyhíthető, megszüntethető. Fontos azonban tudni a gyulladás szintjét, mértékét, és attól függően megkezdeni még az úsztatás előtt a gyógyszeres kezelést.

HIP Dysplazia

A csípőízületi diszplázia lényege, hogy a medencecsont ízületi vápája (acetabulum) és a combcsont feje nem egészen pontosan illeszkednek egymáshoz. Ennek hatására kóros terhelési viszonyok alakulnak ki az ízületben, amely a porc degenerálódásához, az ízület elfajulásához vezethet (arthrosis). Fájdalom, sántaság csak az utóbbi esetben jelentkezik, ezért nem mutat panaszokat a legtöbb enyhén diszpláziás kutyus. Mivel a tudomány mai állása szerint elsősorban genetikai tényezők felelősek a betegség kialakulásáért, szükséges a tenyészállatok diszplázia szűrése. Recesszív géneken öröklődik ez a tulajdonság, ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy mentes szülőktől többnyire mentes utódok születnek, de nagyon ritkán előfordulhat diszpláziás utód is.

Árulkodó tünetek:

 • Nehézkesen áll fel a kutya
 • Nem sokat, nem szívesen mozog
 • Futáskor “nyúlugrásban” közlekedik, nem pedig felváltott lábakkal
 • Lépcsőn felfele nehézkesen mozog
 • A comb- és farizmok sorvadtabbak, mint a fajtársaié

A betegség szűrését lehetőleg 2 éves kor felett, de kötelezően 12 hónapos kort betöltött kutyán célszerű elvégezni, ennél korábbi vizsgálat a testméretek változása miatt hamis eredményt adhat.

Terápia
Korai szakaszban észlelt diszplázia további súlyosbodása még megállítható vagy csökkenthető progressziója gyógyszerek és megfelelő mozgatás mellett ill. a legsúlyosabb esetek csípőmegtartó műtéttel még korrigálhatók. Hidroterápiával nagyon hatékonyan kezelhetjük, megelőzhetjük, hogy a betegség súlyossá váljon. Rendszeres úsztatással, terápiával megállítható a romlás.

Könyök – ED (ELBOW DYSPLASIA)

A könyökízületi diszplázia főleg a nagytestű kutyafajtáknál tapasztalt örökletes fejlődési rendellenesség, mely 4 és 8 hónapos kor körül alakul ki, és megfelelő gyógykezelés nélkül az ízület visszafordíthatatlan károsodásához, artrózishoz vezet, ami fájdalommal és következményes sántasággal jár. A könyökízületi diszplázia lényege: a könyök felépítésében három csont vesz részt: karcsont, orsócsont, singcsont. Ennek az ízületet alkotó három csontnak ízületi felszíneit alkotó képletek nem illeszkednek megfelelően, esetleg egyes csontnyúlványok hibásan fejlődtek, vagy az ízületi porc állományában történt fejlődési zavar.

Árulkodó tünetek:

 • Kutyus egy vagy mindkét első végtagjára sántikál
 • Sokszor ez csak terhelés hatására jelentkezik, s pihentetésre elmúlik
 • A két könyök egymáshoz képest nem hajlítható vagy nyújtható ugyanolyan fokban
 • A legtöbb esetben csak annyi látszik, hogy terhelés után a kutyus jellemzően az egyik oldali farára ül le, s mindig ugyanazt az elülső lábát tehermentesíti

Terápia
Fontos tudni, hogy minden kölyökkori (4-8 hónapos kor) sántaság hátterében állhat könyökdiszplázia is. Ha a kölyökkori könyökdiszpláziát nem veszik időben észre és nem kerül sor időben műtétre, annak visszafordíthatatlan következményei lehetnek, a kutya későbbi életére ill. mozgására nézve. Minden esetben fordulj állatorvoshoz! Megelőzésként, és terápiaként tökéletes biztonsággal alkalmazható a hidroterápia akár már 3 hónapos kortól.

Degeneratív myelopathia

Pontos kórfejlődése a mai napig ismeretlen. A betegség oka a gerincvelő hátágyéki szakaszán az idegsejtek nyúlványainak (axonok) és a nyúlványok burkainak (myelin-hüvely) elfajulása. Az elfajulás miatti funkciókiesés okozza a tüneteket.

Árulkodó tünetek:
Első sorban a hátulsó testfél gyengeség dominál. Kezdetekben csupán helyzetérzékelési zavarok észlelhetők, ún. ataxia, később a hátulsó testfél egyre súlyosabb gyengülése következik, majd kialakul a teljes járásképtelenség. A fenti tüneteket leszámítva az állat egyébként egészséges, mellső lábainak érintettsége nem jellemző, esetleg a kórkép végstádiumában lehet számítani a mellső végtagok gyengülésére. Kezdetekben a tulajdonosnak feltűnhet, hogy kedvence a hátulsó lábvégeit nem emeli teljesen, azokat néha a talajon húzza. Gyakran a tünetek nem szimmetrikusak a két hátulsó végtagon. A kór előrehaladtával a hátulsó végtag izmainak sorvadása figyelhető meg. A betegség lassan alattomosan romlik a megjelenésétől számítva átlagban 6-12 hónap múlva kialakul a teljes járásképtelenség.

Terápia
E betegség esetén jelenleg nagyon kedvezőtlenek a lehetőségek a gyógyulást illetően. Hidroterápiával késletethető a romlás és a teljes izomsorvadás. Minden esetben kérd ki az állatorvos tanácsát!

A térdszalag szakadása

A térdízületi elülső kereszt szalag szakadás, a kutyák leggyakoribb tartós sántasággal járó ortopédiai betegsége. A szalag szakadása súlyos, gyógyszerre nem, vagy csak átmenetileg javuló sántaságot eredményez. A betegség időben való felismerése rendkívül lényeges, hiszen a szalag szakadását követően kialakult térdízületi instabilitás súlyos, ill. bizonyos idő után már visszafordíthatatlan térdízületi károsodáshoz vezet, ami egy életre szóló súlyos sántaságot okozhat. A térdszalag szakadás diagnosztizálása gyakran nehézségekbe ütközik a nem kifejezetten ortopédiával foglalkozó állatorvosok számára. Ezért ha a kutya sántasága nem javul az állatorvos által adott fájdalom csillapítók hatására érdemes mihamarabb ortopédiával foglalkozó specialista segítségét kérni.

Árulkodó tünetek:

 • Hirtelen jelentkező, hosszabb ideig fennáló sántaság
 • Az állat kiméli a sérült lábát
 • Sokat fekszik, kedvetlen

Terápia
Hidroterápiával a szalagszakadás kockázata csökkenthető, illetve bekövetkezett esetben a műtéti beavatkozást követően a gyógyulás felgyorsítható. Folyamatos terápiával elérhetjük, hogy a másik szalag ne szakadjon el.
A térdízületi elülső keresztező szalag szakadása kizárólag műtéti úton kezelhető, minden egyéb gyógyszeres kezelés hiába való és eredménytelen, a kutyák sípcsonti felületének ferde hajlásszöge miatt. (A hátra felé lejtő sípcsonti izfelszín miatt a térdízületet alkotó csontvégek elcsúsznak egymáshoz képest a szalag szakadását követően, ami súlyos porckárosodást eredményez.)